1
Тарвас
XVII зууны үеийн алдарт зураач Жиованни Станкиг (Giovanni Stanki)-гийн бүтээлийг ойртож харвал өнөөдөр та бидний идэх дуртай тарвас хэдхэн зуун жилийн өмнө ямар бүтэцтэй байсныг мэдэх болно.
2
Гадил
Гадил жимсийг анх 7000 жилийн өмнөө Папуа Шинэ Гвиней арал дээр тарьж эхэлсэн гэдэг. Гэхдээ тэр үед гадил нь одоогийнх шигээ биш харин жүржтэй илүү төстэй байжээ
3
Чэс (хаш)
5000 жилийн өмнө Хятад улсад тарьж эхэлсэн энэ жимс анх шар өнгөтэй байсан бөгөөд 800 жилийн өмнөөс л хүрэн өнгөтэй болохын сацуу хэмжээ нь томорчээ.
4
Тоор
Мөн л Хятадад 5000 жилийн өмнө тарьж эхэлсэн тоор анх гүзээлзгэнийн хэмжээтэй байжээ. Тэр цагаас хойш аажмаар томорч ирсэн энэ жимс 500 жилийн өмнө одоогийн дүрсээ олсон юм.
5
Өргөст хэмх
6000 жилийн өмнө Энэтхэгт тарьж эхэлсэн энэ жимсний тэн хагасыг үр эзэлдэг байв. Мөн өргөс нь хортой учраас тусгай мэргэжлийн хүмүүс л үүнтэй харьцдаг байсан гэдэг.
6
Авокадо
3000 жилийн өмнө Ацтекууд авокадог тариалж эхэлсэн бөгөөд шим тэжээл ихтэй энэ жимсийг "Аукатл" (auakatl) буюу "тэнгэрийн үр" гэж нэрлэдэг байв. Тухайн үед тус жимсний 80 хувийг үр нь эзэлдэг байсан юм.
7
Улаан лооль
Өмнөд Америкт 2000 жилийн өмнөөс тариалж эхэлсэн энэ жимс анхандаа чавга шиг хэлбэр, амттай байжээ. Тухайн үед их хэрэглэвэл үхэлд хүргэдэг байсан энэ ургамлыг Европчууд тариалж эхэлснээр одооны дүрсээ олсон байна.