1
Сармистай ус
Хоёр толгой сармисан дээр 1 литр ус хийж буцалгаад, дараа нь таван минутын турш зөөлөн гал дээр буцалгана. Ингээд дулаахан газар тавьж, өдөрт 4-6 удаа уух хэрэгтэй. Таван өдөр уугаад, гурван сар завсарлана.
2
Нохойн хошууны цай
Нэг цайны халбага хатаасан нохойн хошуу болон тэс жимсийг жижиглэж, нунтаглана. Нэг цайны халбагыг нэг стакан усанд дэвтээж, 10 минутын турш хандлаад цай шиг уух хэрэгтэй.
3
Гааны навч, зөгийн балтай цай
Хоёр хоолны халбага гааны навчин дээр нэг литр буцалсан ус хийгээд таван минутын турш хандлаж, дээр нь тал нимбэгний шүүс, нэг хоолны халбага зөгийн бал нэмнэ. Өвөл, намрын цагт оройн унтахын өмнө уух нь зүгээр.
4
Чихэр өвсний ундаа
Нэг хоолны халбага чихэр өвсний үндсэн дээр,нэг стакан буцалсан ус нэмээд хоёр цаг хандлана. Ингээд хоол идэхийн өмнө өдөрт 3-5 удаа нэг хоолны халбагаар ууна. Тамир тэнхээ сэргээхэд нэн тохиромжтой. Үүнээс гадна хэрвээ таны биен дээр ямар нэгэн идээт батга, хомхой долоосон байвал салфеткийг энэхүү шингэнд дэвтээж өвчтэй хэсэгтээ тавиарай.
5
Үхрийн нүдний шүүс
Хар үхрийн нүдний жимсийг үрээд 1:1 хэмжээтэй зөгийн бал нэмээрэй. Хоол идэхийн 30 минутын өмнө нэг хоолны халбагаар ууна.
6
Сармис + нимбэг
200 мл маалингын тос, дөрвөн нимбэг, гурван хумс сармис, нэг кг зөгийн бал энэхүү шидэт ундааны найрлаганд багтана. Махны машинаар нимбэг болон сармисаа машиндана. Дараа нь үлдсэн бүх зүйлсээ нэмээд шилэн саванд хийж хөргөгчинд хадгалах хэрэгтэй. Хоол идэхийн 30 минутын өмнө нэг хоолны халбагаар өдөрт гурван удаа ууна. Халбага тань модон байвал илүү тохиромжтой. Хараа сайжирч, буурал үс гарах нь багасаж, арьс тань толигор, үс тань эрүүл, өтгөн болох болно.