Эрүүл, шинэ мах авахын тулд юуг анхаарах хэрэгтэй вэ?

Хүн бүхэн л гэр бүлийнхэндээ хамгийн амттай, шим тэжээл сайтай бүхнийг зориулж, хооллохыг хичээдэг. Харин таны худалдаж авч байгаа мах үнэхээр уургаар баялаг, цэвэр мах байж чадах болов уу? Сүүлийн үед элдэв химийн бодис агуулсан, муу махнууд хэт олширсон тул үйлчлүүлэгчид ялгаж танихад бэрх байдаг. Тэгвэл бид та бүхэндээ мах авахдаа анхаарах ёстой зүйлсийг дэлгэж, багахан зөвлөгөө өгөхөөр бэлтгэлээ. 

Эрүүл, шинэ мах авахын тулд юуг анхаарах хэрэгтэй вэ?

Мах бол бидний хоол хүнсний гол хэрэгцээ билээ. Харин өдрөөс өдөрт чанартай мах олж авах нь асуудал болж, сонголт хийхэд улам бүр бэрх болж байна. Сүүлийн үед хүмүүс мал амьтнаа таргалуулж, илүү их үнэд хүргэх гэж төрөл бүрийн антибиотик тарьж, эм тариа хэрэглэх болсон. Харин тус төрлийн химийн аргаар таргалуулсан амьтны мах идэх нь хүний биед сөрөг нөлөө үзүүлж, хоол болохоос илүүтэй хор болох аюултай. 

1 Махыг хэрхэн сонгох вэ?

  • Таны сонгох мах гарт наалдаж, хэт нойтон байж болохгүй.
  • Шинэхэн, чанартай гахайн мах нь ягаан шаргал, үхрийн мах нь цайвар ягаан эсвэл улаан хүрэн өнгөтэй байдаг.
  • Эм тариа шахуулсан мах ихэвчлэн сул, нурж унасан байдаг. Тиймээс та барьцтай, бага зэрэг хатуу махыг сонгох хэрэгтэй. 
  • Цус урсаж байгаа махыг бүү сонгоорой.

Махыг хэрхэн сонгох вэ?

2 Антибиотиктой мах хүний эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?

  • Хамгийн бага хэмжээтэй антибиотикийн хэрэглээ нь харшил үүсгэгч болдог.
  • Антибиотик нь биед удаан хугацаанд хадгалагдсанаар, дархлааны систем муудаж, төрөл бүрийн өвчний халдвар авах аюултай болох аж.
  • Маханд агуулагдах антибиотикийн хэмжээ их байснаар, эрүүл мэндэд олон сөрөг нөлөө үзүүлж, эд эрхтэнг гэмтээдэг байна. 

Антибиотиктой мах хүний эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?

3 Махан дахь антибиотикийн хэмжээг хэрхэн бууруулах вэ?

Хэрвээ та махыг 3 цагийн турш чанах юм бол, антибиотикийн хэмжээг 90 хувиар бууруулдаг. 20 хувь нь бүрэн гүйцэт устаж, 70 хувь нь шөлөндөө тунаж үлддэг аж. 

Махан дахь антибиотикийн хэмжээг хэрхэн бууруулах вэ?

Харин махыг угааж эсвэл хөлдөөж хэрэглэх нь агуулагдах антибиотикийн хэмжээг 20-25 хувиар бууруулдаг. 

Мөн давс, содатай усанд 15 минут байлгаснаар, маханд агуулагдах антибиотикийг бууруулах болно. 

Нэрс, броколи, аньс зэрэг нь антибиотикийн үйлчилгээг бууруулж байдаг. Тиймээс та махаа эдгээр жимс, ногоотой хольж хэрэглэх боломжтой.

Харин биеэ цэвэрлэж, хорт бодисуудыг гадагшлуулахын тулд төрөл бүрийн ногоон цайг ууж болно.

Сурталчилгаа (15)
Хаах

Сэтгэгдэл

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд caak.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
0/1000
  • ×
    Хариулах ({[{ cmmnt.children.length }]})
    0/1000
    • {[{ childComment.username }]} {[{ childComment.ip_address }]} ×
      {[{ childComment.text }]}
      {[{ childComment.dislike_count }]}
    • Бусад сэтгэгдэл ()
  • Бусад сэтгэгдэл ()