Өвөл хэзээ ч идэж болохгүй 8 хоол хүнс

2016-12-17, 13:40
36,775

Хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ мэдээж зун, намрын улиралд хамгийн шинэ бөгөөд шим тэжээлтэй байдаг. Харин бусад цагт хол газраас тээвэрлэгдэж ирдэг тул амт, чанараа алддаг байна. Манай монголын нөхцөлд өөрийн оронд тарьж, ургуулсан хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл цөөн байдаг хэдий ч, өвлийн улиралд та дараах хүний биед сөрөг, муу нөлөө үзүүлдэг бүтээгдэхүүнүүдийг онцгойлон идэж болохгүй ажээ. Тэгвэл чухам яагаад идэж болохгүйн учир шалтгаан болон ямар хоол хүнс идэх ёстойг мэдээллийн дэлгэрэнгүйтэй танилцаж, мэдэж аваарай.

Өвөл хэзээ ч идэж болохгүй 8 хоол хүнс

1 Савласан ногоо

Мэдээж савласан ногоо урьдчилж ариутгасан, жижиглэсэн байдаг тул хэрэглэхэд амар боловч савласан ногоонд агуулагдах хүнсний Ц витаминийн агууламж өвөл цагт 50% хүртэл буурдаг ажээ.

Идэж болох хүнс: Шинэхэн цэцэгт байцаа

Өвлийн цагт шим тэжээлээ нөхөх хамгийн сайн ногоо бол цэцэгт байцаа юм. Тус байцаа нь К витамин, төмөр, А витамин, кальци, кали гээд бүхий л төрлийн биед хэрэгтэй найрлагыг өөртөө агуулдаг гэнэ.

Савласан ногоо

2 Аспарагус

Аспарагусыг жилийн турш хэрэглэж болдог хэдий ч, хаврын цагт хамгийн амттай, хатуу байдаг. Өвлийн аспарагусыг харин Перу эсвэл Хятадаас тээвэрлэдэг тул модорхог болсон байдаг гэнэ. 

Идэж болох хүнс: Брюсселийн байцаа

Хүйтний улиралд хорт хавдартай тэмцэх хамгийн сайн арга бол Брюссель байцаа бөгөөд хорт хавдрын эсрэг үйлчилгээтэй төдийгүй Ц витамин, яс бэхжүүлэгч К витаминаар баялаг хүнс ажээ. 

Аспарагус

3 Тоор

Зуны цагт тоор шүүслэг, амттай, чихэрлэг боловч 8-р сар болмогц энэ чанараа алдаж орхидог байна.

Идэж болох хүнс: Илжгэн чих

Илжгэн чихийг өвлийн цагийн тоор гэж хэлж болох юм. Тоортой адил чихэрлэг амттайн зэрэгцээ А, Ц витамин, кали зэрэг биед хэрэгтэй амин дэмийг агуулдаг ажээ.

Тоор

4 Вандуй

Чихэрлэг, зөөлөн вандуй нь хавар цагийн хүнс боловч өвөл цардуулаар дүүрдэг гэнэ. Энэ нь мэдээж хүний бие организмд сөргөөр нөлөөлдөг байна.

Идэж болох хүнс: Хөлдөөсөн эдамамэ

Өвлийн эдамамэ газрын самрын амттай бөгөөд уургаар тун баялаг байдаг ажээ.

Вандуй

5 Эрдэнэ шиш

Эрдэнэ шиш зун л хамгийн амттай байдаг. Харин өвөл тээвэрлэлтийн явцад хатуурч, амт чанараа алддаг аж.

Идэж болох хүнс: Хөлдөөсөн эрдэнэ шиш

Хөлдөөсөн эрдэнэ шиш зуны амт, чанар болон амин дэмүүдээ өвөл ч гэсэн алдалгүй хадгалдаг учраас хэрэглэхэд тохиромжтой байдаг байна. 

Эрдэнэ шиш

6 Гүзээлзгэнэ

Өвлийн гүзээлзгэнэ арай өнгө муутай байдгийг та анзаарсан биз ээ. Харин гүзээлзгэнэ хичнээн тод өнгөтэй байна, төдий чинээ амин дэмээр баялаг байдаг гэнэ.

Идэж болох хүнс: Хөлдөөсөн гүзээлзгэнэ

Савлаж, хөлдөөсөн жимс хуучирдаггүй тул шим тэжээлээ огт алддаггүй ажээ. Тиймээс та өвлийн хүйтэнд хөлдөөсөн гүзээлзгэнэ хоол хүнсэндээ хэрэглэж хэвшээрэй.

Гүзээлзгэнэ

7 Улаан лооль

Зуны сүүл үеийн улаан лооль хамгийн шүүслэг, сайн чанарынх байдаг. Гэхдээ өвөл тэр бүх шүүс нь өтгөрч, ямар ч амтгүй болдог ажээ.

Идэж болох хүнс: Дарсан, лаазалсан улаан лооль

Савлаж, лаазалсан улаан лоолинд хорт хавдартай тэмцэгч үл исэлдүүлэгч хамгийн ихээр агуулагддаг юм. Тиймээс таны биед элдэв хор нөлөө үзүүлнэ гэж санаа зовох хэрэггүй.

Улаан лооль

8 Нэрс

Өвлийн нэрс жимсний витамин, амин дэмүүдгүй болж, хуурай, аргуу болдог байна.

Идэж болох хүнс: Хөлдөөсөн нэрс

Өмнөд Дакота (Dakota)-ийн их сургуулийн багш, эрдэмтдийн хийсэн судалгаагаар хөлдөөсөн нэрс жимсэнд хорт хавдрын эсрэг амин дэм хамгийн ихээр агуулагддаг болохыг тогтоожээ. 

Нэрс

Сурталчилгаа (15)
Хаах

Сэтгэгдэл

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд caak.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
0/1000
  • ×
    Хариулах ({[{ cmmnt.children.length }]})
    0/1000
    • {[{ childComment.username }]} {[{ childComment.ip_address }]} ×
      {[{ childComment.text }]}
      {[{ childComment.dislike_count }]}
    • Бусад сэтгэгдэл ()
  • Бусад сэтгэгдэл ()