Хавдрын судалгаа нь хорт хавдрын шалтгаан, эрсдэлт хүчин зүйлсийг тодорхойлох зорилготой. Энэ талаар хамгийн чухал нээлтүүдийн нэг нь цитосины сортуудын нэг болох "альфа" эсвэл "TNF-альфа" хавдрын хүчин зүйл юм. Тус нээлтийг эрдэмтэд 19-р зуунд нээсэн боловч, 1975 онд л тухайн зүйлийг чухам юунаас гаргаж авахыг олсон аж. Энэхүү уураг нь үхэжсэн эсийн дархлааны тогтолцоог өдөөж, өөрөөр нь эдгээх үйлчилгээтэй байна.
"TNF-alpha"-г лабораторид зохиомлоор гаргаж авч болох ч, сүүлийн үеийн судалгаагаар тус бодис нь гадил жимсэнд ихээр агуулагддаг болохыг илрүүлсэн аж.
Японы эрдэмтдийн судалгаагаар тус бодис нь шаргал өнгөтэй, хар толботой, бага зэрэг зөөлөрсөн гадиланд ихээр агуулагддаг бөгөөд энэ нь эрүүл мэндэд эерэг нөлөө үзүүлж, хавдрын эстэй хүчтэй тэмцдэг болохыг нь илрүүлжээ. Ийм гадиланд "TNF-alpha" 87% хүртэл хуримтлагдсан байдаг гэнэ.
Түүнээс гадна, ийм гадиланд A, B, B6, C, K зэрэг витамины агууламж ихэсдэг. Иймд хэрэв та тус жимсэнд дуртай бол, бүрэн болсон шаргал өнгөтэй, зөөлөрснийг нь сонгож идээрэй!
Ногоон гадил - Хоолонд амт оруулах үүднээс, чанаж болгож хэрэглэхэд тохиромжтой. Түүхийгээр нь идвэл гэдсийг өвтгөнө.
Шар гадил - Чихэрлэг, бас амттай байдаг. Ийм гадил нь тархи болон зүрхэнд сайн.
Хар толботой шар гадил - Хорт хавдрын эсийг дарангуйлахаас гадна, хамгийн их шим тэжээлтэй байдаг.
Нэлэнхүйдээ харласан гадил - Тус жимсээр смүүти хийхэд тохиромжтой. Чихэрлэг бас цавуулаг шинж чанартай болсон байдаг. Гэдэсний өвчнийг анагаах болно.